Persbericht: Stagebegeleiding voor VDAB stopt na 14 jaar

Dit najaar raakte bekend dat VDAB vanaf 2024 zelf de werkzoekenden in opleiding zal opvolgen tijdens hun stage(s). 

Deze beslissing markeert het einde van een 14-jarige samenwerking tussen VDAB en GRAFOC, het sectorale loopbaanfonds van en voor de printmedia industrie.

Al sinds 2009 voert stagebegeleider Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. in opdracht van VDAB deze belangrijke taak uit. Hierdoor is hij een vertrouwd gezicht binnen vele grafische bedrijven en ontstond er een hechte samenwerking.

Historiek 

In 2009 ging GRAFOC in op de VDAB-tender om werkzoekenden in een grafische opleiding op te volgen en te begeleiden tijdens hun bedrijfsstage(s). Deze samenwerking omvatte de VDAB-centra in Haasrode (Leuven), Turnhout en Brugge (in samenwerking met GRAFOC, VDAB en Syntra), waar opleidingen werden aangeboden voor prepress, drukken, drukafwerking en digital print operator.

GRAFOC engageerde zich ook om machines en software aan te kopen en in bruikleen te geven aan deze centra. Hierdoor konden werkzoekenden, werknemers en leerlingen zowel overdag als 's avonds hoogwaardige opleidingen volgen, met een positieve impact op de brede grafische sector.

Echter, eind 2012 nam VDAB de beslissing om de grafische opleidingen in in Haasrode stop te zetten. In het najaar van 2015 kwam er eveneens een einde aan het Brugse verhaal. Deze beslissingen werden genomen vanwege een gebrek aan voldoende werkzoekenden en cursisten. Voortaan worden enkel nog in Turnhout grafische opleidingen ingericht.

GRAFOC en VDAB hebben in de periode 2015-2020 nog diverse opleidingstrajecten op de werkvloer ingericht in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. De uitstroom naar werk van deze werkzoekenden waren eveneens succesvol.

Succes

“Het begeleiden van de werkzoekenden is altijd een win-win voor iedereen” zegt Henk Van der Beke, die zelf bijna 20 jaar als drukker werkte. “Ik vorm de link met bedrijven die vacatures hadden en de stagiairs. Meestal kwamen we zo tot een goede match met blijvende tewerkstelling”. Voor de stagiairs drukken en drukafwerking lag het tewerkstellingscijfer vaak boven de 90%, zonder meer succesvol. 

In het begin kregen jaarlijks meer dan 150 werkzoekenden die begeleiding, de laatste jaren zakte dit aantal gestaag omwille van te weinig werkzoekenden.

Ondanks de goede samenwerking tussen GRAFOC en VDAB besliste VDAB dit najaar om geen vervolg meer te breien aan de samenwerking voor het begeleiden van werkzoekenden vanaf 2024. Ook nu is onvoldoende kwalitatieve instroom aan werkzoekenden de hoofdreden. 

In haar opleidingscentrum in Turnhout beschikt VDAB momenteel over zes instructeurs. Zij zullen instaan voor het opvolgen van de bedrijfsstages. Op termijn verhuist dit opleidingscentrum, al is momenteel niet bekend waarheen en onder welke vorm. 

Ook het proefproject “Grafisch bad” in het West-Vlaamse Wevelgem in het voorjaar 2023 kampte met het probleem van geschikte werkzoekenden en moest noodgedwongen vroegtijdig stop gezet worden. Er wordt bij VDAB intern bekeken of er alsnog een vervolg kan komen op dit traject.

Oplossingen

Gezien de successen en de nood aan een goede begeleiding vindt GRAFOC het jammer dat de stagebegeleiding vanaf 2024 on hold komt te staan. Henk: “Nieuwe medewerkers hebben net die extra begeleiding en opvolging nodig, anders haken ze te snel af!”. 

Met haar het jobportaal www.printmediajobs.be voorziet GRAFOC intussen in diverse diensten, waaronder de vacaturewebsite, Jobmatching, begeleiding en coaching op de werkplek, profielbepaling van carrièreswitchers, erkende stagebedrijven, ...

“Bedrijven kunnen op dit portaal zelf hun vacatures eenvoudig plaatsen en beheren” aldus Herman Staes, Coördinator bij GRAFOC. “Het is ook belangrijk dat we op de hoogte zijn van de vacatures in de sector. We kregen dit jaar via ons jobportaal al meer dan 20 cv's binnen van mensen op zoek naar een job. Na een (face-to-face) profielbepaling matchten we reeds 75% daarvan succesvol met een bedrijf!”. 

Toekomst

De samenwerking tussen VDAB en GRAFOC is de afgelopen 20 jaar constructief verlopen waardoor GRAFOC ook in de toekomst blijft open staan om samen te werken met VDAB.

GRAFOC blijft verder inzetten in de begeleiding van nieuwe én ervaren medewerkers op hun werkplek. Met dit opleidingstraject ontzorgen we bedrijven met kennis van zaken in functie van duurzame tewerkstelling. Geen overbodige luxe gezien de vergrijzing en arbeidskrapte.

Begin volgend jaar zal GRAFOC zelf een mentorenopleiding aanbieden. Deze training zet in op de communicatie tussen de mentor (of meter/peter) en de nieuwe medewerker. 

Eveneens op de planning: een actieve ondersteuning en begeleiding rond absenteïsme en (ziekte)verzuim (of aanwezigheidsbeleid) voor bedrijven en medewerkers.

Meer info: 

https://printmediajobs.be/aanbod

https://grafoc.be


14 juni: GRAFOC Rondetafel Onderwijs-Industrie Regionaal - Editie Limburg/Vlaams-Brabant
14 juni: GRAFOC Rondetafel Onderwijs-Industrie Regionaal - Editie Limburg/Vlaams-Brabant
Om bedrijven en scholen nog dichter bij elkaar te brengen en ieder talent evenveel kansen te geven gaan GRAFOC en PaperPackSkills…
Lees verder
FLA: alles wat je moet weten
FLA: alles wat je moet weten
FLA?! Waarom deze tool?! Drie registratiekanalen Support ► Snelle link naar bericht FOD Werkgelegenheid ► Snelle link naar Careerpro.be ►…
Lees verder
GRAFOC training: Mentoren opleiding
GRAFOC training: Mentoren opleiding
Mentor zijn is veel meer dan enkel kennisoverdracht. Je bent de belangrijke spil in de opleiding op de werkplek van…
Lees verder
3° Rondetafel Onderwijs-Industrie 2024
3° Rondetafel Onderwijs-Industrie 2024
Wil je als grafische school of -bedrijf je stem laten horen tijdens onze Rondetafel Onderwijs-Industrie? Schrijf je dan in voor…
Lees verder