FLA: alles wat je moet weten

1. FLA?!

Sedert 1 april 2024 is de Federal Learning Account (FLA) beschikbaar voor alle werkgevers. De FLA is een nieuwe onlinetool waarin werkgevers opleidingsrechten en opleidingen voor hun werknemers registreren. Werkgevers hebben tot 1 december 2024 de tijd om de registraties uit te voeren. FLA is onderdeel van de ILA, Individual Learning Account.
De FLA is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen drie federale overheidsorganisaties. De FOD Werkgelegenheid is verantwoordelijk voor de inhoudelijke begeleiding van de tool. Sigedis voerde de technische ontwikkelingen uit, terwijl de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid het project coördineerde.

► Snelle link naar bericht FOD Werkgelegenheid

► Snelle link naar Careerpro.be

► Snelle link naar de manual


2. Waarom deze tool?!

Goed opgeleide medewerkers zijn essentieel voor de innovatie en groei van bedrijven.
Daarom stimuleert de federale regering ondernemingen en werknemers om te blijven investeren in opleiding.
Werknemers kunnen hun opleidingsrecht in de toekomst opvolgen in een digitale individuele opleidingsrekening (ILA, Individual Learning Account). Die zal geleidelijk uitgroeien tot een centrale opleidingshub, waar werknemers al hun opleidingen en diploma’s terugvinden.
Om de digitale opleidingsrekening te kunnen opstarten, registreren werkgevers in de FLA eventuele opleidingsrechten en opleidingen die werknemers sinds 1 januari 2024 hebben gevolgd. Het aantal dagen opleiding waarop werknemers recht hebben, is afhankelijk van de grootte van de onderneming en eventuele afspraken die zijn gemaakt in cao’s of op het niveau van de onderneming.


3. Drie registratiekanalen

Om de registratie uit te voeren, hebben werkgevers de keuze uit verschillende kanalen.
Voor veel kleinere ondernemingen zal de webinterface (CareerPro) de meest logische keuze zijn.
Grotere werkgevers zullen misschien de voorkeur geven aan een batchverzending of een API-integratie met hun eigen systemen.
Werkgevers kunnen ook gebruikmaken van batchverzending of registratie via een API als hun HR-dienstverlener of sociaal secretariaat die service aanbiedt.


4. Support

Om de administratie te beperken, voorziet de FLA vanaf 2025 in een vooringevulde registratie van het opleidingsrecht voor alle werknemers. Werkgevers zullen de automatisch berekende gegevens alleen nog hoeven na te kijken en eventueel te corrigeren. Deze service is in voorbereiding.

Werkgevers die er in de loop van de volgende maanden niet in slagen de gegevens voor 2024 zelf te registreren, zullen later dit jaar ook van de geautomatiseerde service gebruik kunnen maken.

Werkgevers staan er uiteraard niet alleen voor bij de registratie. Behalve de tool vinden ze op www.federallearningaccount.be alle informatie die ze nodig hebben om vlot met de FLA aan de slag te kunnen gaan, zoals video’s, handleidingen en FAQ’s. Daarnaast staat een contactcenter klaar om alle vragen over de tool en regelgeving te beantwoorden.


FLA: alles wat je moet weten
FLA: alles wat je moet weten
FLA?! Waarom deze tool?! Drie registratiekanalen Support ► Snelle link naar bericht FOD Werkgelegenheid ► Snelle link naar Careerpro.be ►…
Lees verder
GRAFOC training: Mentoren opleiding
GRAFOC training: Mentoren opleiding
Mentor zijn is veel meer dan enkel kennisoverdracht. Je bent de belangrijke spil in de opleiding op de werkplek van…
Lees verder
3° Rondetafel Onderwijs-Industrie 2024
3° Rondetafel Onderwijs-Industrie 2024
Wil je als grafische school of -bedrijf je stem laten horen tijdens onze Rondetafel Onderwijs-Industrie? Schrijf je dan in voor…
Lees verder
Investeren in opleiding, Febelgra & GRAFOC informeren!
Investeren in opleiding, Febelgra & GRAFOC informeren!
Opleiding staat volop in de spotlight! Opleidingsplannen, ILA, FLA, CAO-opleidingsdagen,... Om het bos door de bomen te zien ontwikkelden Febelgra…
Lees verder